A projekt eredményeképpen Kaposvár szívében egy olyan turisztikai tér került kialakításra, mely már önmagában is egyedülálló a régióban, sőt sok tekintetben még az országban is. A projekt keretében olyan versenyképes, a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciók és turisztikai szolgáltatások kerülnek létrehozásra, melynek hatásaként növelhető a térségben található más attrakciók, szálláshelyek és vendéglátó helyek látogatottsága, jövedelemtermelő képessége, valamint mérsékelhető a turizmus időbeli koncentráltsága. Kiemelt cél volt továbbá, hogy a szezonon kívül (április 1.  előtt és október 31. után) és időjárástól függetlenül is garantáltan igénybe vehető szolgáltatások kerüljenek a kínálatba, ezért kül- és beltéri szolgáltatások egyaránt tervezésre kerültek.

A pályázat keretében az aulából nyíló pincében kialakításra került a bormúzeum és bortrezor, ahol a dél-balatoni borászok borai kerülnek bemutatásra, és mely különböző rendezvényeknek – többek közt a jövőben megrendezésre kerülő „Somogy Bora” versenyeknek – kiváló helyszínt biztosíthat.

Az épület keleti szárnyának alagsorában, valamint a levéltári nyúlványban kézműves helyiségek kaptak helyet, ahol a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület nyitott műhelyek megvalósításával, kézműves játszóházakkal, és eseti jelleggel kézműves vásárokkal mutatja be a hagyományos kézműves mesterségek. 

A Megyeháza keleti szárnyának földszintjén kiállítóterek kerültek kialakításra, ahol a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű
 Városi Múzeum által szervezett, kulturális értéket képviselő kiállítási programok kapnak teret. 

A projekt eredményeinek sikeres működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges egy hatékony közönségszervező csapat közreműködése. Részükre a keleti szárny földszintjén közönségszervező irodák újultak meg.

Az attrakciók látogatóinak kiszolgálására vendéglátó egység, valamint ahhoz kapcsolódóan öltözők és raktárak kaptak helyet az épület nyugati szárnyának alagsorában. 

Kihasználva a Megyeháza udvarának kiváló adottságait, egy szabadtéri teraszos lelátó került megépítésre, mely által az egész tér új funkciót kapott.A projekt keretében a fenti helyiségek felszerelési és berendezési tárgyai, továbbá a tér üzemeltetéséhez szükséges mobil színpad, hang- és fénytechnika is beszerzésre került.

A kialakított helyiségekben és a téren, az infrastruktúra megvalósításával az alábbi attrakciókat kell a Somogy Megyei Önkormányzatnak működtetnie: garantált programok színpadi előadások formájában; foglalkoztatással egybekötött hagyományőrző és modern foglalkozások és tevékenységek; helyfüggő mobil tartalmak és kiállítások; az attrakciók látogatóit kiszolgáló vendéglátó egység.

A szezonalitás csökkentése érdekében célszerű folyamatos programkínálatot biztosítani a létesítményben, de ezzel párhuzamosan azt is lehetővé kell tenni, hogy akár a programoktól függetlenül a borkatakomba, a kiállítások, a vendéglátó egység és a kapcsolódó területek egyfajta közösségi térként funkcionáljanak. 

Együttműködő partnerek:

A pályázat készítése során a tervezett célok megvalósításához a Somogy Megyei Önkormányzat partnereket keresett, és elvi együttműködési megállapodásokat kötött a Csiky Gergely Színházzal, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Kaposvári Egyetemmel, a Somogy Megyei Népművészeti Egyesülettel és a Kaposvár és a Zselic Vidéke TDM Egyesülettel többek között kiállítások, vásárok szervezésére, népi hagyományok bemutatására, foglalkozások szervezésére és lebonyolítására, valamint a városi rendezvényekbe történő bekapcsolódás és a programok összehangolása céljából.

Map here

Elérhetőségek

Somogy Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Iroda

  • 7400 Kaposvár, Fő u. 10.  
  • Telefon: +36 82/898-246 
  • Fax: +36 82/510-181 
  • Email: terulet[kukac]som-onkorm[pont]hu 
  • Honlap címe: www.som-onkorm.hu 
  • Oldaltérkép

Keresés